Even voorstellen: onze nieuwe hoofdgreenkeeper Jan Bastiaanse

Geplaatst op:
Jan Bastiaanse hoofdgreenkeeper

 

Mijn naam is Jan Bastiaanse. Ik ben 47 jaar oud, getrouwd en heb twee dochters en een zoon. Wanneer ik dit schrijf ben ik alweer bijna 3 maanden aan het werk op deze prachtige baan, en heb ondertussen veel enthousiaste mensen mogen leren kennen.

Ik ben in 1994 bij een aannemer in Duitsland begonnen en heb meegeholpen met de aanleg van verschillende golfbanen. Na 4 jaar leerde ik mijn huidige vrouw kennen (wat de reden was om dichterbij huis te gaan werken) en ben als greenkeeper op golfbaan Wouwse-Plantage gaan werken. Ondertussen heb ik toen verschillende opleidingen en cursussen volbracht. In 2001 startte ik als hoofdgreenkeeper op Golfbaan de Stok en Golfbaan Crimpenerhout. In die periode heb ik de hoofdgreenkeeper opleiding afgerond. In 2012 ben ik overgegaan naar Aha de Man, waar ik werkte als hoofdgreenkeeper op golfbaan Oude Maas en tevens op de golfbaan Beveren en Albatros ondersteuning heb gegeven.  

Eind 2018 ben ik gevraagd om Theo Berkhout op te volgen op G&CC Liemeer, omdat hij graag dichter bij huis wilde gaan werken. Theo heeft de afgelopen jaren veel verbeteringen aangebracht. Waar ik zeker mijn uiterste best voor zal doen om dat met het team voort te zetten en te bewaken.

In de toekomst zullen we i.v.m. wettelijke voorschriften naar een geheel chemievrij beheer moeten gaan en als GEO gecertificeerde baan zijn we hier de laatste jaren al naar toe aan het groeien. Dit doen we o.a. door middel van:

– de juiste grassen te kiezen om door te zaaien (zorgen dat de grasmat zoveel mogelijk gesloten is)

– de grasmat zo droog mogelijk te houden

– zorgen voor een goede beworteling (lucht in de bodem)

– frequent dressen

– vloeibaar te bemesten zodat we zorgen voor constante groei. Ook worden producten ingezet om de vitaliteit te stimuleren, zoals zeewierextracten, waardoor schimmels minder kans krijgen

– mechanisch verwijderen van onkruiden op plaatsen waar ze niet gewenst zijn

– zoveel mogelijk monitoren om inzicht te krijgen wat wanneer gebeurd.

Mijn eerste indruk van G&CC Liemeer is bijzonder goed. Wat mij opvalt is de mooie roodzwenk greens en de vele bunkers. De hoge rough is net allemaal gemaaid en de drainage is overal doorgespoten. Hier en daar staan een paar bomen die ziek zijn of door omstandigheden slecht zijn aangeslagen. Deze worden de komende winter verwijderd. Daarnaast zullen de wilgen worden geknot en het struweel op een aantal plaatsen gesnoeid. Speciaal het onderhoud van de paden zal de nodige aandacht krijgen.

Ik zie het als een mooie uitdaging en zal jullie vast nog ontmoeten in of rond de baan.

Groeten,

Jan Bastiaanse