Zuinig op onze mooie baan in de winter

Na een mooie zomer waarin iedereen volop heeft kunnen genieten van onze prachtige baan, komt de winterperiode eraan. Door de goede drainage en de extra bezanding kunnen we op Liemeer meestal lang doorspelen. Toch is het belangrijk om ter bescherming van onze baan een aantal maatregelen te nemen voor de komende winterperiode.

1. Wintergreens: vooral bij vorst en de daarop volgende dooi worden de zomergreens gesloten. Het gras op de greens zou dan snel beschadigen en omdat er geen groei is in deze periode, herstelt het zich niet meer. Vanaf oktober heeft de greenkeeping daarom bij iedere hole een wintergreen geprepareerd op een stukje van de fairway zodat er toch gewoon gespeeld kan worden. Deze wintergreens zijn voorzien van een iets grotere cup dan normaal zodat het uitdagend blijft om iedere bal uit te putten. N.B. zolang de zomergreens open zijn, zijn alle wintergreens “verboden speelzones”. Dit wordt aangegeven door een blauwe paal met een groene kop. Je mag dus niet van de wintergreens spelen maar moet een (vrije) drop nemen! N.B. Als er wintergreens zijn dan is de baan non-qualifying.

2. Buggy’s, trolley’s en draagtassen: Om de baan tijdens de natte periodes te sparen kan er besloten worden dat het niet toegestaan is om met een buggy of trolley de baan in te gaan. Alleen draagtassen zijn dan toegestaan. Dit wordt altijd gecommuniceerd via de website. Wij adviseren iedereen om dan een half setje mee te nemen. N.B. alleen leden en gasten met een handicart pasje kunnen van de caddymaster toestemming krijgen om met een trolley de baan in te gaan. Aan hen vragen we om op gepaste wijze met deze uitzondering om te gaan en ook geen zware spullen mee te nemen!

3. Winter afslagplaatsen: In de winterperiode als de temperaturen laag zijn groeit het gras niet. Om de tee’s te sparen en rust te geven, zodat we er na de winter weer volop van kunnen genieten, worden witte en blauwe tee’s gesloten en wordt er vanaf een vaste plek op de gele en rode tee’s afgeslagen. Op de Bovenlandenbaan wordt er afgeslagen van de speciaal hiervoor neergelegde matten. Beide banen blijven, zolang de omstandigheden het toelaten, gewoon qualifying. Voor de Bovenlandenbaan zijn hiervoor nieuwe tabellen voor de winter afslagplaatsen opgesteld.

4. Repareer pitchmarks: Dit moet je natuurlijk altijd doen maar in de winterperiode is het extra belangrijk omdat de greens in deze periode extra gevoelig zijn voor schimmels. Doe dit wel op de juiste wijze! ( https://www.youtube.com/watch?v=hh8FBttsZIo ).

5. Winterse spelregels: Het zal voorkomen dat de baan non-qualifying is en dat de golfregels aangepast moeten worden. Tijdens wedstrijden kan de wedstrijdcommissie aanpassingen voorstellen.

De R&H Commissie bepaalt met een TPR of er geplaatst mag worden. De conditie van de baan is daarbij leidend. Lees dus voor aanvang van je ronde welke TPR’s van toepassing zijn! Deze hangen op het mededelingenbord naast de zuil, op de voordeur en bij de caddymaster.

6. Baan gesloten: Het uitgangspunt is om de baan zo lang mogelijk open te houden maar bij bijzondere omstandigheden, zoals overvloedige regenval, sneeuw en bij dooi zal de baan tijdelijk worden gesloten. De manager en hoofdgreenkeeper zijn verantwoordelijk voor het eventueel sluiten van de baan. Dit wordt aangekondigd op de website onder “Baanstatus” en op de app van E-golf4U. Dus als je twijfelt, kijk daar eerst even!

Wij wensen iedereen de komende winterperiode veel spelplezier!

De baancommissie