Pas op voor de eikenprocessierupsen en teken!

Geplaatst op:

Een processierups, ofwel eikenprocessierups is een blad vretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen. De brandhaartjes van de rups kunnen zorgen voor jeuk, pijn en irritatie aan de huid, ogen, luchtwegen en het maag-darmkanaal.

Deze rups is vrij klein maar toch duidelijk herkenbaar omdat ze in grote getale in een boom aanwezig zijn. Hele kluwen verplaatsen zich van de ene naar de andere eikenboom, vaak in lange slierten. Je kunt het vergelijken met mieren.

Heeft u uw bal onder deze boom met rupsen geslagen of teruggevonden blijf uit de wind! en probeer de bal met een ballenhengel onder de boom weg te halen. Mocht u onverhoopt een nest of kluwen eikenprocessierupsen tegenkomen/zien, meld u dit dan direct bij de caddiemaster van de golfclub.

 

Ook de teken zijn weer erg actief

Teken kunnen besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme tot gevolg hebben.
Het is dus belangrijk om alert te zijn op een tekenbeet. Controleer je kleding en lichaam op teken nadat je bent wezen golfen. Lees verder

Namens de baancommissie, Cees van de Noort